Statushouders in het werkveld

Datum

Venray | Gemeente Venray, Cr8las Groep Venray, CRAFT Education Deurne en Werkvloer Venray zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met het opleiden van CNC operators. Wat dit opleidingstraject uniek maakte, was het feit dat alle partijen zich bezighielden met het opleiden van statushouders uit de gemeente Venray. Enkele weken geleden verdienden de eerste zes statushouders een certificaat voor het succesvol afgeronde traject.

“Het is enorm dankbaar om deze mensen te helpen om hier hun toekomst op te bouwen”, zegt Ruud Custers van Cr8las enthousiast. “Het is een groep die over veel talent beschikt, maar wel extra begeleiding nodig heeft. Vooral de taal vormde een probleem.” Een CNC operator bedient een computergestuurde machine waarmee diverse materialen bewerkt kunnen worden.
De vier partijen werken intensief samen. Zo levert de gemeente Venray de statushouders, verzorgt CRAFT de theoretische opleiding van tien weken, geeft Werkvloer Venray Nederlandse les en Cr8las detacheert en begeleidt de statushouders bij de opdrachtgevers (stageplekken, red). “Ook de rol van Werkvloer Venray mag niet onbelicht blijven. Zij hebben de statushouders begeleidt met het leren van de vaktaal. De taalbarrière gooit vaak roet in het eten en die barrière hebben zij mede doorbroken.” Tijdens de opleiding tot CNC operator bij CRAFT leerden de statushouders onder meer het lezen van technische tekeningen en ook diverse wiskundige formules kwamen aan bod. “Het is voor de eerste keer dat deze partijen samenwerken om zo statushouders op te leiden. Deze groep staat te trappelen om aan de slag te gaan. Ze willen graag hun eigen boontjes doppen. Het is mooi om daar aan bij te dragen.” Cr8las begeleidde de statushouders dus in de praktijk. “Zeker in de beginfase hebben we de statushouders bij de hand genomen. Ze kunnen altijd op ons terugvallen, maar als ze eenmaal een arbeidsovereenkomst hebben gesloten, dan moeten we ze ook kunnen loslaten. Als ze aan de slag gaan, stappen ze ook uit het uitkeringstraject dus dan staan ze op eigen benen.”
Cr8las, CRAFT en werkvloer Venray werken ook intensief samen met de gemeente Venray. Gerdien Arts is namens de gemeente enthousiast aan de slag gegaan met de drie partijen. Uiteindelijk hadden alle deelnemers hetzelfde doel: in twintig lesdagen een solide fundament neerleggen om een startfunctie als CNC Operator in de verspanende industrie mogelijk te maken. Met in-house training in zowel theorie als praktijk. Als docent en trainer werd Peter Verberne ingeschakeld. Of dit project een vervolg krijgt durft Custers nog niet te zeggen. “Wat ons betreft is het geslaagd, maar we moeten het nog evalueren. Ik sluit niet uit dat er nog een vervolg komt.”

Meer Artikelen